blir rätt smak i min gom med dessa grönsaker,
men jag kan variera den 'röran' efter behag.
Denna gång blev det en rättika som fick följa med ner i grytan.
Rättikan har egentligen en intetsägande smak, kanske något 'vass',
men den smakar inte ättika, hi hi . . .
Jag googlade på vad man kunde göra för mat av rättikan, jodå det fanns en del,
men eftersom jag vill att det ska gå snabbt så ändrade jag planen,
så hokus pokus ner med allt i grytan.
<<<
Skala och skär rättikan i bitar man önskar, bryn dem i olja lägg över i gryta.
Auberginer, squash, röd gul paprika skärs i bitar och steks, ner i grytan.
Likaså gul lök och en bit vitlök (om man vill) steks, ner i grytan.
Två burkar hela tomater ner i grytan (finns egna ta dem).
Kryddor efter behag, jag tar paprika pulver, torkad chili, salt, peppar.
Jag tar även morötter och river grovt, det dämpar det starka kryddiga.
Någon gång har det blivit extra hett, då skär jag ner lite äpplen i slutet med 1/2 dl vatten
och lika mycket grädde.
Låt det småputtra en stund, tills man tycker det är klart.
Vi verkligen älskar denna grönsaksröra.
<<<
Till detta blev det bara ett knäckebröd.
Vill man ha kött - fisk - eller mitt emellan är det upp till var och en.
En gång i veckan äter vi 'vego mat', det är gott och behagligt mättande.
Har man andra grönsaker som man gillar är det bara att slänga ner,
allt passar i en Ratatouille.
Smaklig spis !
<<<
En sådan här 'gryta' med dessa grönsaker åts aldrig på 50 - 60 talet.
Tack vare alla influenser från olika länder har maten blivit mera spännande.
Vi varierar mer tack vare att det importeras mera olika sorters spännande grönsaker m.m.
Sen reser vi människor mer ut i världen och vill sedan tillaga liknande mat.
Men om man har varit på utlandsresa och blivit bortskämd med god
'lyx' mat i en två veckor, ja då vill man bara ha makaroner och falukorv när man kommer hem.
Det är också lyxmat, hi hi . . .
Lagar ni kryddiga maträtter ibland ? !
Må gott/ Eva
Åh så gott det ser ut. Får nog pröva det i veckan som kommer.
SvaraRaderaSå trevligt inlägg från Polen. Skulle verkligen vilja ha sådana marknader här i Sverige.
Köper gärna från lokala odlare men det blir ju rätt dyrt dessvärre.
Ha det gott!
Kram RosMarie
Ser helt underbart gott ut! Jag lagar gärna kryddstark mat ... gärna grytor - och efter att haft sällskap med en ungrare under ett par år i min ungdom är jag väldigt förtjust i grytor med mycket lök och massor med paprika - både färsk och i pulverform.
SvaraRaderaJag ugnsbakar gärna svenska rotsaker, som kålrot, potatis, morötter, palsternacka och rotselleri med lite olja och så lite flingsalt - det är också gott :)
Ha en fin söndag!
Kram
Så gott det ser ut .Här läst ditt fina inlägg från Polen också så fint du beskriver och visst saknar man ett sådant torg .Kan tänka mig att blommorna var billiga där också .
SvaraRaderaKärleksörten har haft så många köldnätter här säkert 10 och någon natt 6-7 minus ,kramen Nette
Vi brukar också äta vegetariskt en gång i veckan. Fast sista tiden har vi slarvat med det. Kanske beroende på att vi äter så mycket grönsaker jämt. I förrgår t.ex. så gjorde jag fläskstek på 800 g i lergryta med palsternacka, paprika, selleri, morot, lök, purjolök, ingefära, chili, japansk soja, en skvätt rödvin, krossad tomat - har säkert glömt nåt, för det är precis som du säger, man tar det man har..... *fniss* Det här räckte till mat igår också, för vi åt inte så mycket av fläskköttet utan mest av grönsaksröran. Vi har t.o.m. kvar fläsk idag!
SvaraRaderaKRAM - Susie
Det här lät verkligen smaskens. Jag gillar stark mat så jag ska nog absolut prova.
SvaraRaderaLite roligt med enkla recept.
Nu har matmor varit i farten!!!!
SvaraRaderaKram från din vän Anne-Lie
Oh, what delights.
SvaraRaderaI love vegetables. Always they host on my table,
Greetings:)
Lucja