torsdag 16 april 2015

Ordet blod låter inte så trevlig, . . . . .

men om man säger blodkorv, hur blir det då för somliga ? !
Gott eller äckligt ?
För mig är blodkorv smaskens, har ätit det sen jag var barn,
med olika tillbehör. Det ska absolut vara blodkorv och inte blodpudding.

Denna blodkorv köptes på Ängelholms Maxi, de samarbetar med lokala
charkuterister.
'PER  I  VIKEN' Höganäs, är en av dem som gör goda korvar
och deras blodkorv med russin i är jätte god.
Tyvärr har jag inte sett den blodkorven på ICA hos oss,
men de har ju andra lokala företag i vår närhet.
Så när vi är i Skåne köper vi hem mycket från Per i Vikens chark.

En bra lunch är då blodkorv med stekt falukorv, fläsk eller bacon.
Sen måste man givetvis ha rårörda lingon till detta.
Även knäckebröd med en skiva ost på ska det vara.

Blodpalt är också en gammal maträtt som gjordes mycket förr
hos bönder när det slaktades.
Duktiga husmödrar gör det säkert nu också.
Jag kan visst testa att äta det, men absolut inte göra det själv,
det där med blodlukten är inte min 'grej'. . . .
Hmm . . . jag har ju jobbat i vården, men det är inte samma sak.

Detta är traditionell Svensk husmanskost.




Köpte även en annan sorts falukorv med lite mera smak i, den var mycket god.
Så den kommer jag att välja hädanefter, tills man vill ha annan smakupplevelse.
Vi äter blodkorv ca. 2 ggr i månaden.


Men nu till helgen blir det inte husmanskost . . . . .
Vi är utbjudna av vänner på lite trevligheter och jag vet att det blir
'trerätters' supé,  både fredag och lördag kväll.
Om detta blir det självklart mer om nästa vecka,  *fniss*

Trevlig helg/ Eva


















16 kommentarer:

  1. I föräldrarhemmet bar det min uppgift att vispa blodet när hushållgrisen skakades och samtigt springa in med bunken innan det börjat koagulera. Mamma gjorde jättegod blodpudding.
    Bra vardagsmat.
    Ha det så kul på trevligheterna.
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag igen. Så galet det blev. Givetvis VAR det min uppgift och grisen SLAKTADES förstås.
      Kram Anette

      Radera
  2. Hi hi hi . . . Ja Anette det är väl annars spargrisen man skakade förr . . . .
    Eva

    SvaraRadera
  3. Hej! Tack för geografilektionen. Kul att någon bor på en anrik plats där hela tjocka släkten hör hemma. Själv är jag ju totalt rotlös, född i Helsingfors och morföräldrar från en liten stad som heter Lovisa i södra Finland. Men ingen släkting finns kvar i livet varken här eller där, så nog är man rotlös alltid.
    Blodkorv, nu ska vi avhandla ämnet. Jag har aldrig smakat blodkorv! Men jag skulle gärna göra det...jag har inget emot inälvsmat och annat smaskigt. Älskar att laborera bland slaktarens olika detaljer, oxhjärta och kotunga och jag vet inte vad. Men är nu blodkorven en småländsk specialitet? Blodpudding testar jag med jämna mellanrum men jag gillar inte den kompakta konsistensen. Smaken har jag inget emot. I Finland åt vi blodplättar istället, så himla goda. Vi köpte pulver som var som potatismospulver, förutom att det var svart då, sen blandade man det med vatten o stekte små plättar. De blev så otroligt frasiga ut i kanterna och tunna., Mums säger jag bara, suck inget jag kan få tag på här och nu.
    Nu har jag upptagit hundrafemtielva rader i kommentarsfältet så jag önskar trevlig helg
    Kramen

    SvaraRadera
  4. Jag älskar blodkorv, men Göran vill inte ens smaka så det blir tyvärr inte så ofta här. Att äta det tillsammans med annan korv har jag aldrig testat. Det blir bara lingon. Ha en fortsatt trevlig vecka.

    SvaraRadera
  5. Jag åt blodkorv innan jag blev sjuk, med socker och lingon.
    Ni får ha en trevlig helg, ät och drick gott, och njut!
    Kram

    SV. Ja visst Elsa har en liten gose-djurs-valp. Hon vill inte ens gå ut, bara ligga inne i mattes knä. Om jag stickar, halvsover eller titta på TV`n, det kvittar, bara hon får ligga i knät.

    SvaraRadera
  6. Näe...blir nog bara falukorven då...det där med blodkorv/pudding/palt och lever o sånt bara går inte. Jag är väl som mor min sa "lite peppli". Däremot minns jag skallekorven som gjordes efter slakten, den var inte så dum.
    Ha det så trevligt i helgen! Vi ska också iväg till goda vänner och umgås och ha det trevligt.
    Kram / RosMarie

    SvaraRadera
  7. Oj, blodkorv har jag aldrig ätit, men blodpudding har jag försökt mig på! Det är ju väldigt smidigt att skiva och steka, så är middagen färdig! Kan säga att det var länge sedan...... Lever gillar jag dock i alla former!!!
    Ha det så trevligt i helgen!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Hej..jag har inte heller ätit blodkorv men däremot blodpudding o jag tycker den funkar bra,Här i Finland har vi nått som heter blodbröd o det skall kokas o ätas sen med en klick smör..våra flickor bara älskade det då de va små, men nu är det himla länge sen jag hade blodbröd.Där jag är hem från..Malax alltså där äter man blodbröd med kokt potatis o fläsk...det är gott! Ja låna versen du bara..o vem som har diktat den vet jag inte.. hittade den på ett gammalt kort...Jag kan inte dikta nått, är tom i bollen med just sånt.Men mina båda systrar de kan!! ha så bra

    SvaraRadera
  9. glömde att säga att det är Inge löök som har skrivit om de roliga gummorna.Hon är Finlands svensk hemma från Pernå..men jag tror inte du hittar den på bibban för det är en dagbok.Men kolla på nån affär där de säljer vykort för det har hon också av gummorna!

    SvaraRadera
  10. Vi äter blodpudding med bacon och lingonsylt med god aptit. Möjligtvis har jag smakat blodkorv också, men minns inte. Men jag ska kolla på ICA. Verkar ju gott ju.

    SvaraRadera
  11. Blodkorv har jag inte ätit, men jag äter ju blodpudding och ÄLSKAR paltbröd med fläsk och tjock vit löksås! Rolle gillar inte blodmat alls, så paltbröd är något som jag inte ätit på många, många år - som tur är får man väl tillägga. Det är ju inte smalmat precis.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Tack för dina kommentarer hos mig. Måste erkänna att jag nog inte har hört talas om blodkorv. Är det ungefär som blodpudding? Blodpalt lagade min farmor när jag var liten, men det är ingenting jag uppskattar. Jag tycker inte heller om svartsoppan som hon gjorde och som pappa har fortsatt att göra. Blodpudding är däremot gott, fast det var läng sedan jag åt det. Kanske ska skriva det på inköpslistan i veckan :D

    Må så gott!
    //Linda

    SvaraRadera
  13. Tror inte jag smakat blodkorv, men blodpudding är gott... med bacon och rårörda lingon... mums!
    Har också testat ICA:s nya falukorv... mycket god!
    Svensk husmanskost - det gillar jag, men det är klart... det är inte fel med en "trerätters" heller då och då :)
    Kram

    SvaraRadera
  14. Blodkorv fick jag som barn. Jag petade ut russinen och sparade dem till sist.
    Herrn i huset gillar inte blodpudding. Jag brukar passa på när han är bortrest några dagar.
    Då festar jag på blodpudding och lingonsylt. Vi brukar skoja om det.
    Jag har läst fatt i din blogg. Vilka fina blomster du visade.
    Ha det bra.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  15. Förr tog man ju hand om allt från ett djur som slaktades på gården. Jag minns att vi gjorde blodbröd. Brödet fick torka och sedan åt man skarpt blodbröd som man blötte upp i mjölk. Egentligen var det ganska gott. Men, men det är år och dagar sedan jag åt blodbröd.
    Och blodkorv och blodpudding har jag aldrig ätit.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar så blir jag glad.