fredag 11 november 2016

Svamp-skogen i Polen förra året . . . .

vid samma tidpunkt som nu.
Idag fick jag lust att gå ut i den polska skogen, den har mer bok, tall och ek, än gran.
På så vis blir skogen inte så mörk som i våran granskog, det lyser mer på hösten.
  'Zlota Polska' = Guld Polen. kallar polackerna sitt land för, på hösten.
<<<
Slawek (kusin barn) han gillar att gå ut i skog och mark,
när han gör det är det främst för att hitta svamp.
Slawek är en expert på svampar.
Det polska folket älskar att äta svamp, de tillreder många maträtter med svamp,
för de allra bästa smakerna finns i svamp.
 Det finns så otroligt många sorters svampar som går att äta,
och som ska tillagas på rätt sätt.
<<<

Så denna dag ville jag se 'ljuset' i skogen om det så bara är på datorn - bloggen.
Promenaden i vår skog idag gav mig ingen 'tummen upp', känsla, tyvärr,
men kul ändå att se mina pojkar (man och son) hur mycket de har slitet med skogsvägen.
Särskilt bra tid för att gräva diken m.m. när det bara är puder snö och fruset på 'mossmarkerna'. 
Men det var inget direkt kul för mig, så därför gick jag hem
och satte mig vid datorn.
<<<

Det var så härligt att få gå omkring i den prasslande lövskogen,
när man kom ut på skogsstigarna fanns där givetvis mer löv prassel, hi hi . . .
Jaha - ah-haa ... vilken 'väg' ska vi ta, undrar jag ?
Prosto w lewo albo na drzewo ?  
Men Slawek har ju varit här förr . . . .
<<<

Sen fick jag lite undervisning om svamp sorter, denna heter 'Czubajka' = Fjällskivling.
Varje land har sina egna namn, men latin är lika världen över.
Denna är vacker tycker jag.
<<<

Som 'utslagen' (vad säger man ? )  ser svampen ut så här.
Hur vet man att den inte är giftig ?
Jo det har något att göra med 'strumpan' om den går att 'rulla ner' dra ner.
Har jag rätt Slawek, jag borde väl lärt mig något, hi hi . . .
<<<

Titta vad jag har hittat alldeles själv, jag är hel nöjd.
Bravo mig . . .!

Vi fick en lagom promenad i skogen men tyvärr ingen större svamp-lycka,
men Slawek anade redan detta.
Förra året var ett jätte varmt - hett år - lite regn = ytterst lite svamp i dessa trakter.
Detta året blev det ännu mera torka, stackars alla svamp plockare.
<<<
Men jag ler vid dessa bilder och minns vår trevliga eftermiddag.
<<<
I år skulle vi också åka till skogen när Rolf var med,
men den där 'tiden stod i vägen'.
Javisst det kommer fler år.
<<<

Gissa kvällsmaten ? Självklart stekt svamp, Slawek hade ett 'hemligt' recept,
någon slags smet som han doppade svampen i.
MEN  VÅGAR  JAG  ÄTA  SVAMPEN ?
Det var den kvällens fråga till honom,  du får börja äta först sa jag . . ..
måste se om du inte får magsmärtor eller annat . . .
Okej, jag prövar väl då - givetvis var det super gott, väldigt gott,
hade gärna velat ha mera . . .
<<<
Minns du vad jag sa till dig Slawek,  om jag vaknar på morgonen och är död -
då blir jag inte glad !
Och då vill jag aldrig mer äta av dina svamp menyer, hmm . . .  hi hi hi . . .
<<<

Jag har några väninnor som är duktiga på svamp och jag har många blogg-vänner
som är super duktiga på svamp sorter, jag läser ofta hur ni får korgarna fulla
av dessa delikatesser.
Så jag borde skämmas att jag är en 'dumstrut' på svamp,
men jag är glad att jag älskar att äta dem.
Många rynkar på näsan för svampen eller säger att de bara äter kantareller 
när det finns så många olika svampar.
Så ni som har svamp hemma, bjud mig gärna på någon svamprätt.
Jag kommer på direkten och slickar mig redan om munnen.

Hälsningar/ Eva

Polen den 27 okt. - 20 nov. 2015




















12 kommentarer:

  1. Evas!
    I love your wonderful pictures.
    I watch them with great pleasure.
    You show a beautiful autumn and delicious mushrooms kites.
    My guess is that the mushrooms were delicious.
    Kisses and greetings.
    Lucja

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder från din polska svamputflykt! En fjällskivling är det ... det finns några olika, men det är inte den som heter stolt fjällskivling, för den har en annorlunda fot. Här kan du se hur den ser ut: https://svampbilder.blogspot.se/search/label/Stolt%20fj%C3%A4llskivling
    Alla fjällskivlingar bland de här som finns i Macrolepiotagruppen har som karaktär att man kan lossa ringen och flytta den upp och ner på svampens fot :) En av mina favoritsvampar! Brukar panera dem och steka i smör, krydda med salt och lite peppar bara - mums!
    Ha det gott bästa Eva!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Tack för FJÄLLSKIVLING ska notera det i bloggen. På polska heter den då CZUBAJKA, tror jag (fick googla på namnet)
    Det var b.la. dig jag tänkte på som bloggvän och svamp-expert, även Paula i Pörtet. Med flera.
    Det var det Slawek gjorde panerade svampen m.m. . . . .
    Eva

    SvaraRadera
  4. Bei uns gab es dieses Jahr auch sehr wenig Pilze.
    Und das lustige ist:
    hier kommen die Leute aus Polen
    und "ernten" bei uns im Wald die Steinpilze.
    Es gibt dafür viel Geld.
    Hier bei uns haben viele 1000 Kraniche übernachtet.
    Sie konnten gestern wegen Nebel nicht weiterfliegen.
    Wir haben sie heute morgen von 6:00 Uhr an beobachtet.
    Eiskalt aber wunderschön!
    Du kannst die Fotos auf meinem Blog sehen :-)
    Ich wünsche dir ein schönes Wochenende

    Med oss fanns också mycket lite svamp i år.
    Och det roliga är:
    Här människor kommer från Polen
    och "skörda" i vår skogen karljohansvamp .
    Det finns en hel del pengar för det.
    Här med oss många 1000 kranar har stannat.
    De kunde inte flyga igår på grund av dimma.
    Vi har nu observerat morgon från 06:00 på.
    Iskallt men vacker!
    Du kan se bilder på min blogg :-)
    Jag önskar er en trevlig helg......Kramar Marlise

    SvaraRadera
  5. Men visst är det väl en fjällskivling du hittat i skogen. De kan man äta. Vilken vacker bild där vägen delar sig åt tre håll.
    När kaffet är uppdrucket ska vi gå till skogen, men inte leta efter svamp utan julgran.
    Just nu ligger det en att-göra-lista på köksbordet på saker som jag inte klarar själv, och vilket stön och stånk och sura miner det blir så fort jag ber om hjälp. Suck...men kaffe kanske hjälper, för ut i skog och mark ska vi.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Julmarknaden är säkert mycket större nu än förr. Det tar ett tag och gå runt allt men det är jättekul! Vi åker en vardag och så vi kommer dit vid tretiden, då har det hunnit bli så mycket folk. Skönt att gå en sväng i lugn och ro innan det blir för trångt. Jag vet inte vad det är i degen till churros, den var frasigare än en munk så det är nog inte riktigt likadant i alla fall. Hoppas ni får det kul i Kosta! Har inte varit där på julmarknad men besökt outleten några gånger.

    SvaraRadera
  7. Vilka fina höst och svampbilder.
    Helgkram Bosse

    SvaraRadera
  8. Vilka fantastiskt vackra färger. Där skulle jag vilja gå även om jag inte hittade en endaste liten svamp. Bara känslan av att vara där mitt i det färgsprakande skulle vara fantastiskt.

    SvaraRadera
  9. Njae, det är med svamp som det är med vitlök; Inget gott! OM jag ska äta det så måste det vara kantarell eller champinjoner!! Fast i England åt vi dessutom vildchampinjoner i grädd- och portvinssås på en udda restaurant hemma hos ett par på landet utanför Bristol. Dom bodde och hade restaurang i ett jättestort gammal hus, the Manor House i byn. Rätten hette Devil´s Mushroom och var så god att man nästan slickade skålen. Dom hade ingen licens för alkohol så man fick ta med sig vin själv och lämna ifrån sig när man anlände. Sen så tog dom in vinet och serverade till maten - och så tog dom "korkavgift". Ungefär någon krona för varje flaska (vi var ett stort gäng som var där). Ovanpå det så hade dom hela väggarna som en del bord fulla med bric-a-brac och antikviteter som man kunde köpa. Jag köpte en 20-tals stor svan i svart och vit keramik för det facila priset av 20:-. Underbart ställe som vi varit på 2 gånger, men som inte finns längre!
    KRAM - Susie

    SvaraRadera
  10. Jag googlade på 'bric a brac', så nu vet jag vad det handlar om.
    Jag har aldrig hört talas om detta uttryck innan. Sen har jag aldrig varit i England.
    Nu ska jag kolla på fler bric a brac på 'nätet'.
    Eva

    SvaraRadera
  11. Jaså, polackerna är bra på svampar. Finnarna är också duktiga. Här hemma är det bara kantareller som är "riktig svamp". Själv har jag kommit av mig alldeles sedan vi flyttade till Hjo. Jag brukade luffa runt i Änggårdsbergen mellan Göteborg och Mölndal i timmatal.

    SvaraRadera
  12. Oh, vilka vackra svampar, nästan synd att plocka! Hihi, närå, in med dem i munnen bara. Jag har bara hittat fjällskivling när vi var på Öland, den åts högtidligt må jag säga. Det är kul med inlägg från Polen, min väninna här i byn kommer därifrån men hon åker inte dit längre, har glömt att fråga henne varför. Lite kul läste jag idag, om svåra språk. Någon hade utsett polska till det svåraste och finskan till nummer två`! Vad tycker du? Är polskan svår att lära sig? Nu ska jag laga middag, det suger i tarmen.
    Ha det gott vännen o kram från pörtet

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar så blir jag glad.