tisdag 2 december 2014

Jul-känsla vad är det . . . . .

och hur får man den ?
Vad behövs för att få jul-stämning ?
Vi alla har självklart olika tankar och saker som gör att -
- Då blir det jul Om . . .  !Kan det räcka med att tända ett ljus . . . . ?
Eller tända stjärnan i fönstret . . . .
-  ställa fram en tomte . . . .
-  en amaryllis eller fler . . . .
-  röda jul-hjärtan . . . . .
Måste man ha en julgran  -- plast eller från skogen ?
Julsånger -- några speciella bara för dig ?
För mig räcker det med de sakerna, men alltid blir det mycket mer,
betydligt mycket mer.
Varför blir det så, det är väl inte alla de otaliga juldecorationerna som gör julen ? !
ELLER ??? !!!

Javisst min julängel den måste jag absolut ha framme oxå.
I år blir det bara en ängel, men det finns många . . . . . fler !
Absolut en 'lussekatt' med saffran, det är så gott.
Jag har bakat en saffranskaka i år, den blev också jätte god.
Glögg och pepparkakor vill man också smaka på.
Sixten gillar mest russinen i bullen, *fniss*Vågar man smaka på någon ny sorts glögg, eller ska det vara den traditionella ? !Jul-bockarna - bruse - de måste vi också ha.
Fast i år fick vi ingen själv, alla vill ha, men 'tomtegubben' Rolf har
inte hunnit med att göra dem som han hade önskat.
Men det är roligt att glädja andra - det är jul-kärlek för oss.
Julen är ju definitivt  KÄRLEK -- att få glädja andra men framför allt
barnen, det är deras ögon som ska tindra.
Sen måste man busa med katten - klä ut honom - fast han inte vill, *fniss*
Vilken julmat måste man ha på ett julbord ?

ALLT  eller LITE ( ett litet dignande julbord som 'Emil i Lönneberga'
bjöd alla de gamla från 'fattighuset' på.

Jag har tittat på bilder om julmat på nätet, ja nog fanns det dignande bord.
Man börjar sannerligen undra, måste det vara så mycket julmat ?
Allt är säkert mycket gott, man har ju vissa favoriter,  MEN

--  HÄLFTEN  VORE  NOG !God Jul lilla magen - ajdå - fick du magknip - skyll dig själv.
Sen ska man banta - träna - springa ner ett antal kilon efter den matfrossande julen.
Hmm . . .  men hur gör man när magen redan nästan ser ut sådär,
utan att man hunnit frossa av julmaten, *fniss*
Ska en jul vara vit och gnistrande ?
Allt beror förstås på var man bor i landet eller i världen.
Kan man fira jul borta (utomlands) eller måste man vara i hemmets lugna vrå ? !
För min del gärna vit jul - ett vackert snöfall så hela landskapet blir vitt.
Men inte för mycket - inte för kallt - bara precis som du själv önskar,
hi hi hi . . . .

Dessa tre bilder är lånade från nätet.

Ja kära tider, det är mycket med det jordiska.
Alla har vi olika önskningar, men nog är det galet att man ska handla
för 68 milljader, bara i Sverige.
Och världen den svälter . . . . .

Jag (vi) har haft så mycket att göra den sista tiden, så tid har inte blivit för mig att blogga.
Har ni också mycket att göra i dessa advents-tider ???

Kram/ Eva20 kommentarer:

 1. Julstämning.......det beror nog på. Men för mig är det klart att det ska vara något litet traditionellt som får mig att tända och reflektera över de jular jag upplevt. Julstämning kan man enligt min mening inte "köpa" utan det är en personlig känsla man har inom sig. (Skulle gärna ha en sådan trevlig julbock som ni har ) /M

  SvaraRadera
 2. .....att tänka....ska det stå

  SvaraRadera
 3. Såå klokt du skriver. Det viktigaste med julen är att få vara tillsammans med de man älskar, allt det andra kommer sen, absolut!! Men visst är det mysigt med tända brasor och juleljus och klapparna runt granen! Snö spelar ingen roll för mej, bättre med halkfria vägar.
  Jättefina bockar han gör Rolf, hälsa honom det!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 4. Så fina granbockar ni har. Jag gör bara det jag känner för att göra inför julen. Tycker inte att man ska följa en massa måsten. Jag vill njuta av julen och inte känna mig helt utslagen på julafton för att jag jagat som en skållad råtta tidigare i december. Snö vill jag ha på julafton....sen kan den försvinna från vägarna och bara ligga kvar i skogen. Kram

  SvaraRadera
 5. Ja, nog är det mycket....... Försöker att inte stressa. Allt blir bara fel då!
  Kvällen före julafton är nog bäst ändå. Nygriljerad skinka, doftande gran, ljus och hyacinter, sen behöver jag inte så mycket mer.... ;-)
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Pięknie, radośnie i bardzo ciepło. Na pewno czas oczekiwania u Ciebie jest bardzo radosny :) i pełen pozytywnej energii.
  Pozdrawiam

  SvaraRadera
 7. Det roliga med att göra bockar, är ju att de får en personlig prägel. Man hittar sin stil och ändå blir aldrig den ene den andre lik. Rolfs är tycker jag ser jättefina ut och annars skulle väl folk inte vilja ha.
  Tycker pysslandet får mig i stämning, men Mannen behöver snö och särkilt på julafton. Med andra ord blir det ganska många jular när han inte är i stämning : )
  Ha det så gott i solen
  Kram Anette

  Kram Anette

  SvaraRadera
 8. Fint och tankeväckande inlägg!
  När barnen var små... då julstökade jag så som jag "blev lärd" av farmor och var såå trött när det äntligen blev julafton - nu gör jag inte så stor affär av julen... det blir liksom jul ändå. Har dragit ner rejält på julbordet och tar inte fram så mycket julpynt. Julgran har vi inte inne - bara några grankvistar som får en ljusslinga och lite pynt...
  Bästa stunden är den på kvällen före julafton, när den nygriljerade skinkan ska provsmakas
  Visst är det fint med lite snö på julafton, men ingen katastrof om den saknas...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag gillar dina tankegångar om högtiden. Vilken fin ängel. Bilden du lånat från nätet med huset och lagom med snö tilltalar mig. Så vill jag ha det på jul. Det slitna uttrycket "lagom är bäst" gör sig verkligen när det gäller mycket runt omkring julhelgerna. Vi måste inte göra allt, ha allt osv. Jag uppskattar det naturliga. Mysighet kan man framkalla med små medel.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 10. Så fin han ät Sixten!!! Jag får alltid julkänslor när jag kommer in hos någon om hösten och det luktar kaffe och stearinljus. Vackert ljus!!!! Ha det gott uppe i norr, själv har jag (nyligen kommit tillbaks till Katalonien) suttit i solen och tinat upp mig hela dagen. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 11. Doften är nog den bästa julstämningen .Vi har inte bråttom med någonting inte ens på jobbet ,ingen tycks behöva någoonting nu ,kram Nette

  SvaraRadera
 12. Det var mycket funderingar om över julen hos dig..och mycket tänkvärt...själv har jag massor av julpynt, lagom med mat och i år blir det inte många kakor bakade...man måste ju tänka lite på figuren.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Dofterna och julsångerna, musiken är jul för mig.
  För egen del behövs inte särskilt mycket, levande ljus och något gott att äta och samvaro med andra om det går att ordna.
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Schöner Blogbeitrag wie immer!
  Hast du meine E-mail nicht bekommen?
  Wünsche dir und Rolf eine schöne Adventszeit

  Vackra blogginlägg som alltid!
  Fick du inte min e-post?
  Önskar dig och Rolf en vacker advent tid
  Marlise

  SvaraRadera
 15. Lite plock hit och lite dit så kommer våran julstämning!
  Kram

  SvaraRadera
 16. Ja nog kan man behöva tänka till lite och fundera över vad som är viktigast med julen. För mig är det att familjen samlas och då menar jag inte några stora släktmiddagar med måsten och massor av mat, utan bara vår familj. Doften av julskinka, julmust, nybakt bröd och tända ljus. Lite julpyssel som ger stämning och kanske lite hemgjort julgodis. Där har du min jul. Ha det nu så härligt!
  Kram RosMarie

  SvaraRadera
 17. Min julkänsla kommer med snö, bara det. Bara snö! Inte med mat, jag äter inte så mycket julmat, har aldrig gjort. Det är snö för mig. Och det har vi ingen nu så då har jag ingen julkänsla och det är rätt skönt det också. Men den kommer nog ända, även om det inte blir snö, man kan ju liksom inte undvika det hela. Det var mer när jag var barn och mamma och jag gjorde julkrubba och bakade och gjorde engelsk fudge, då var det jul. Men det var då det.
  Sen kom arbete in i mitt liv och det var mycket alltid och mycket runt jul så det liksom försvann.....men jag är glad ändå!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 18. Det står JULAFTON i almanackan den 24:e december oavsett om det ligger lussekatter på bordet eller om granen är klädd eller inte klädd. Men jag vill ha en doftande hyacint för att känna stämningen när jag kliver in i huset. Kram kära mor. /Knatten

  SvaraRadera
 19. Eftersom vi inte har några släktingar i livet längre (endast två kusiner som spenderar julen på fastlandet med sina anhöriga) - och inte heller har några barn - så blir det för min del det yttre som ger julstämning!
  Visserligen kommer Rolles skolkamrat och hans fru, som inte heller har barn eller andra släktingar och som också flyttat hit till Eksta från Stockholm, alltid hit på julafton. Det har blivit en gotlandstradition, men i år har hon genomgått en stor hjärtoperation så dom vet inte om hon orkar. Så risken finns att vi får vara ensamma.
  Jag vill egentligen ha ALLT utom snask på julbordet och kakor & bullar, men eftersom vi är så få - högst 4,5 (den halva är Santos) - så drar jag in mer och mer för varje år. Förr när vi var många hemma hos oss så gjorde jag syltor och pastejer, la in en 3-4 olika sorts sillar, kokade julkorv och salt kött. Hade ett fiskbord med massor av lax och ål och ägg med räkor, hade Janssons, cole slow och grönkål, köttbullar och prinskorv, samt en kokt skinka med ben på 5-6 kg m.m. m.m. och t.o.m. lutfisk TROTS att Rolle knappt tål lukten av den. Men jag - och andra - älskade lutfisk..... Däremot dopp i grytan slutade vi nog med redan på 60-talet! Och vi äter ingen julmat innan julafton - jo, möjligtvis en smakbit natten innan när skinkan
  Dessutom vill jag ha julklappar, men där har vi i snart 40 år nu kört med att alla köper en julklapp för max 30:- och sen lottas dom ut och så öppnas dom en i taget Numera blir vi tvungna att köpa 3 var för att det ska ta lite tid, men förr när vi var många så var det otroligt kul och tog timmar! Dessutom vill jag leka "Ett skepp kommer lastat!"
  Jag fyller också huset med juldekorationer - och det gör det fortfarande. Jag tar bort alla prydnassaker och ställer dit julgrejor istället. Så vi har en hel garderob med bara julattiraljer.
  Så vill jag ha doftande hyacinter och en stor pampig julgrupp och azaleor, begonior och julrosor! Och så gran naturligtvis (den står redan uppe, men är inte klädd), även om jag fått ge med mig så vi numera har plastgran med små gnistrande LED-lamor. Vi har adventsljusstakar i alla fönster på framsidan, även på verkstaden, och en stjärna i fönstret på baksidan. Dessutom 4 små belysningar ute!
  Jag vill helt enkelt ha "Mer jul....." och den jullåten med och av Adolphson & Falk är också min favorit och jag kan lyssna på den hur länge som helst.
  KRAM och trevlig 2:a advent!
  Susie

  SvaraRadera
 20. Ja vad kan man säga mer än att: God Jul, ett ser blir en riktig 'Fanny och Alexander Jul'
  hos er.
  'Mer jul' kan det väl inte bli, eller, hi hi hi . . . . .
  Tomten får väl Santos vara.
  Eva

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar så blir jag glad.