tisdag 9 februari 2016

Det är insidan som räknas . . . .

på en Kiwi.
Den är oval, har en ordinär form och ett brunt fjunigt skal,
då ser kiwin 'inte mycket ut för världen', (ett talesätt)
- men skenet bedrar.
Under skalet  döljer sig ett klargrönt fruktkött i vackert mönster,
och en smak som är mjuk och uppfriskande syrlig.

Kiwifrukten har fått sitt namn efter kiwifågeln,
som är Nya Zeelands nationalsymbol.
<<<

Botaniskt är kiwifrukten ett bär.
Förr kallades kiwin för 'kinesiska krusbär' för att de härstammade från Kina
och för att smaken påminner om krusbär.
Kiwi och krusbär är dock inte släkt på riktigt.
<<<

Kiwifrukten innehåller ett enzym som hindrar gelatin att stelna
och får mjölkprodukter att 'skära sig'.
Därför blir det knepigt med kiwiglass, men sorbet går alldeles utmärkt.

En färsk kiwi är perfekt precis som den är,
men också en skön smakhöjare till fågel, fisk eller mittemellanmål.

Jag har plockat kiwi i Italien när vi var på en vingård för några år sen.
De växte på små träd en bit ifrån vindruvorna.
Kiwi kan väl odlas i Sverige i rätt zon.
<<<

Kiwi älskar jag och det blir ofta denna goda frukt-bär till mellanmål.
Men jag måste alltid ta några tuggor av banan till kiwin,
för kiwin har en stark syrlig smak som inte min tunga gillar
och då får jag blidka med banan emellan varven. 

Jag önskar mig solsken nu,
när den kommer blir det solskenskramar.
Eva
















16 kommentarer:

  1. Visst är det gott med kiwi. Och lite solsken skulle inte heller skada...

    SvaraRadera
  2. Oj, så sugen jag blev på kiwi nu, och det finns ingen i kylskåpet.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Fast ett måste med kiwi är att den är ordentligt mogen! En hård träig kiwi är ingen hit! Nu längtar jag efter jordgubbstårta med vackert gröna kiwi på!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  4. Jo då...det är med kiwin precis som med oss...insidan ska räknas. Det är verkligen god när den är precis lagom mogen. Ganska dekorativ också och nyttig.
    Ha det gott!
    Kram / RosMarie

    SvaraRadera
  5. Vad kul du skriver om kivin. Normalt äter jag en kivi varje frukost. Jag lägger den ovanpå bröd med mjukost. Jättegott.
    Nu försöker jag bli av med några kilon och nu får jag varken bröd,ost eller kivi.
    Nästan inte några kolhydrater. Jag är inne på tredje veckan.
    I yngre dag spelade jag canasta och gör det när jag kommer till min syster
    i Skåne. Numera spelar jag bridge, vilket också är roligt men lite svårt
    ibland med alla bud.
    Visst längtar man efter lite mera sol. Här bara regnar det och all snö vi
    hade har försvunnet.
    Ha det bra.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  6. Jo nog är det så att det är insidan som räknas , fast ibland går man på sina nitar då man bara ser det vackra yttre må va de nu vara , fick lära mig mig mycke nu om Kiwin , som jag inte hade en aning om men så roligt att få tal del av .// Kramar Anita

    SvaraRadera
  7. Vilket trevligt inlägg om kiwin. Jag gillar också den lille ludne saken och min mor hade pippi på att alltid ha kiwi som dekoration på tårtor. Det skulle nog kunna fingera att odla kiwi här nere i Skåne, men jag tror inte den hade trivts hos mig. Kram

    SvaraRadera
  8. Mumsiga kiwi... härligt saftiga, syrliga, söta! Fina bilder och kul info!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Men vilken bra idé med banan till för jag får samma, jag får blåsor i munnen av kiwi om det blir för mycket av det. Det är väl en vitaminkick som heter duga! Och tänk, det var väl inte så himla många år sedan dom kom hit till oss...vilken tur vi har att jorden liksom har "krympt"!
    Vet du, jag kanske inte slutar blogga i alla fall......jag känner nu att jag nog skulle sakna det för mycket, alltså alla er! Vi får se, just nu tas alla min tid upp av att kurera mig för attans vilken förkylning jag råkat ut för.....om inte den rensar systemet så gör ingenting det.
    Kramar

    SvaraRadera
  10. Rolle bar älskar Kiwi och vill gärna ha det till mat, men framförallt vill han ha Kiwi i vanlig sallad. Själv gillar jag Kiwi så där, så jag väljer avocado istället - som Rolle inte gillar!
    Ha det nu så trevligt på kalaset!!
    KRAM ocvh trevlig helg
    Susie

    SvaraRadera
  11. Mums!! Kiwi är gott!! Ha en fin Alla-hjärtans-dag! Kram/Annelie

    SvaraRadera
  12. javisst är det gott med kiwi! Har sett att den finns i en annan färg också, gul kanske det var! Banan levde jag däremot på i tre månader när jag var gravid, det var den enda födan jag lyckades peta i mig, så illa mådde jag. Efter det, fyrtio år sen, har jag inte tålt ens lukten av banan! Ja nu har rallybilarna lämnat bygden, bara bensinångor kvar i skogarna. Stympat blev det i år tyvärr, så jag gjorde mig inte till o gav mig ut utan nöjde mig med tevesändningarna. Är ju uppfödd med rally och annan motorsport och även om jag idag inte är lika begeistrad så är det något visst med slirande däck...
    Ha nu en fin vecka, vintern återkom med buller o bång, plötsligt har vi åter tio kalla grader, o jag brukar säga att fram tills vasaloppet går ska det vara vinter, sen kvittar det
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
  13. Håller med dig, fram till Vasa loppet sen kan det kvitta . . .
    men här hos oss finns ingen snö, (just nu)
    Eva

    SvaraRadera
  14. Mums med kiwi! Visste inte att det är fågeln som gett namn, men de är ju onekligen lika i formen. Såg den på nåt naturprogram.
    Bra att boken hittade hem till dig. Tänkte faktiskt på dig innan jag steg upp idag, och att jag skulle kolla om förlaget skött sig.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  15. Hej Eva!
    Ja, kiwi är verkligen gott, har köpt några extra idag när jag ska hämta två små älsklingar på dagis som älskar kiwi.
    Men åhhhh så roligt med vinprovning i Italien, och Valpolicella till råga på allt!!! Instämmer, tycker inte heller om ostron. Huhu. Har väldigt svårt för sniglar också. får hålla mig till musslor.

    Önskar dig en fin vecka
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera
  16. Hej Eva!
    Ja, kiwi är verkligen gott, har köpt några extra idag när jag ska hämta två små älsklingar på dagis som älskar kiwi.
    Men åhhhh så roligt med vinprovning i Italien, och Valpolicella till råga på allt!!! Instämmer, tycker inte heller om ostron. Huhu. Har väldigt svårt för sniglar också. får hålla mig till musslor.

    Önskar dig en fin vecka
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar så blir jag glad.